Forsiden
 
Foredrag
 
Teambuilding
 
Friluftsliv
 
 Førstehjælp 
 
Kontakt
Om firmaet
 
 LindFoto.dk
 
Diverse
 

FriluftsKompagniet
v/ Dirch Lind

8920 Randers NV
 86450196 / 40886462

 
© Dirch Lind
 
 
  Verdensarv i Danmark
Hvad har Kronborg og Den kinesiske Mur til fælles ?

De er begge med på UNESCO's liste over mere end 900 steder i verden, der har så stor historisk, kulturel eller naturmæssig betydning, at de skal bevares for eftertiden - de er blevet verdensarv.
Foredrag om Verdensarv i Danmark - FN flag

Læs mere om UNESCO's Verdensarv   Hent / Udskriv A4 info-side om foredraget

Danmarks dåbsattest, verdens største skibssætning, et kæmpe pusle-spil i Jelling, 34 konger og dronninger på ét sted, kontrol af Østersøen i 400 år og Danmark som stormagt og magtcentrum i Nordeuropa.

Det er emner, der kommer i spil, når jeg giver baggrunden for, hvorfor Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg - og fra 2014 også Stevns Klint og Vadehavet - er så unikke, at de er optaget på UNESCO’s liste over Verdensarv. De dermed kommet i samme liga som fx Pyramiderne, Den Kinesiske Mur og Peterskirken i Rom.

Næsten alle danskere kender stederne – og mange har besøgt dem – men de færrest er nok helt klar over, hvor stor en rolle Jelling, Roskilde og Helsingør har spillet i både dansk og nordeuropæisk historie.

Det er noget af den baggrundsviden jeg prøver at formidle på en let tilgængelig måde – ledsaget af en masse billeder.
Foredraget giver samtidig et rids af godt 1000 års danmarkshistorie.

UNESCO og Verdensarven...
Foredraget starter med kort at forklarer om UNESCO, som er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, og om baggrunden for Verdensarvslisten og kriterierne for at komme med.
Listen tæller i dag mere end 930 steder i over 150 lande – og omfatter monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder.
Alle repræsenterer de på hver sin måde noget helt unikt og enestående i verden.

Flere vil med i det fine selskab...
Til sidst præsenteres kort de 7 kandidater i Danmark og Grønland, som er indstillet til optagelse. Det er Christian 5.’s jagtlandskab i Nordsjælland, Frederiksstaden i København, Molerklintene ved Limfjorden, Christiansfeld, de 4 Trelleborge fra vikingetiden samt landbrugsområder i Sydgrønland og jagtområder ved Kangerlussuaq (Sønder Strømfjord).

UNESCO’s mål med arbejdet er at skabe indsigt i - og fascination af verdens kulturelle og naturmæssige mangfoldighed.

Jeg er ikke historiker, arkæolog eller biolog - men vil gerne i tråd med UNESCO’s mål om indsigt og facination - give tilhøreren en større viden om de danske verdensarvssteder - og dermed forhåbentlig inspirere til at besøge dem - og se på dem med andre øjne - og måske også besøge nogle af de mere 930 andre steder i resten af verden.

Det praktiske...
Foredraget varer ca. 2 timer med en pause undervejs, og evt. tid til spørgsmål.
Det henvender sig til alle interesserede fx. højskoler, foredragsforeninger og efterskoler.
Foredragsholderen medbringer computer, en professionel projektor og evt. lærred. Lokalet skal kunne mørklægges helt eller delvist.
Pris: 2000,- kr. + kørsel.

Det siger publikum..
"Seniorskolen, Skolen for kreativ fritid i Viborg havde den store fornøjelse at have besøg af Dirch Lind. Han fortalte om Verdens arv i Danmark og tog os med til Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg. Dirch viste flotte billeder - og holdt et interessant, oplysende og velforberedt foredrag på ca. halvanden time. Jeg tror alle deltagerne gik hjem med følelsen af en god oplevelse".


 

Holger Danske på Kronborg - Foredrag om Verdensarv

Christian d. 4's Kapel - Roskilde Domkirke - Foredrag om Verdensarv

Kronborg i Helsingør - Foredrag om Verdensarv i Danmark

Danmarks Dåbsattest - Jellingestenen - Foredrag om Verdensarv i Danmark

Verdensarv i Danmark - Jelling Monumenterne Verdensarv i Danmark - Vadehavet Roskilde Domkirke - Foredrag om Verdensarv i Danmark Amalienborg - Foredrag om Verdensarv i Danmark

Klik på billederne for at se et større .

Foto: © Dirch Lind

 

Tilbage til oversigten over foredrag