Forsiden
 
Foredrag
 
Teambuilding
 
Friluftsliv
 
 Førstehjælp 
 
Kontakt
Om firmaet
 
 LindFoto.dk
 
Diverse
 

FriluftsKompagniet
v/ Dirch Lind

8920 Randers NV
 86450196 / 40886462

 
© Dirch Lind
 
 

Debat om Amazonflodens udspring

Juni 2007. Amazonfloden er sandsynligvis verdens længste flod.

Det er ikke altid så enkelt at fastslå, hvor en flod udspringer – slet ikke meget lange floder som fx Amazonfloden og Nilen, der begge får deres vand fra tusinder af større og mindre tilløb.
Normalt siger man et en flods længde beregnes fra udspringet af den biflod, hvor vandet må løbe den længste vej for at komme til udmundingen.
For floder med et meget stort delta – kan det være svært nok at sige, præcist hvor den ender, og har floden mange næste lige lange bifloder, skal de også alle måles op, før længden kan fastslås.

Traditionelt har man sagt at Nilen er verdens længste flod med ca. 6690 km, mens Amazonfloden er den mest vandrige og den næstlængste med ca. 6.390 km.

Allerede i 1971 nåede en ekspedition udsendt af ”National Geographic”,  ledet af Loren McIntyre dog frem til at Amazonfloden udspringer ved en lille sø på bjerget Mismi i Peru - i godt 5000 meters højde.
Søen er navngivet Lake McIntyre efter ekspiditionens leder
- og var målet for vores ekspedition.

Dette udspring har ikke været accepteret af alle – men de seneste ca. 10 år er flere andre ekspeditioner også nået frem til at udspringet findes ved Mismi-bjerget.
Senest har en ekspedition fra Perus Nationale Geografiske Institut i år også fastlagt, at udspringet er ved Mismi-bjerget, enten i Carhuasanta Kløften som Lake McIntyre ligger i toppen af, eller ved Apachetta Kløften ca. 5 km derfra – den kløft som vores nedstigning fra Mismi-bjerget gik gennem.

Når disse målinger efter al sandsynlighed bliver helt officielle, betyder det at Amazonfloden er ca. 100 km længere end Nilen – og dermed verdens længste flod.

Amazonas_Lake_McIntyre_Mismi_Peru_Rejseforedrag Dirch_Lake_McIntyre_Mismi_Peru_Foredrag
Amazonfloden - Lake McIntyre, Mismi - Peru
© Dirch Lind
Dirch ved Lake McIntyre, Mismi - Peru
© Dirch Lind

Vores ekspedition…
..handlede ikke så meget om flodens længde, men om som de første danskere at nå frem til det mange har betragtet som udspringet, nemlig Lake McIntyre – og det lykkedes.
Mit foredrag handler dog ikke så meget om længder og udspring, men primært om det vi så på vores vej dertil. Om mennesker, som har en tilværelse meget forskellig fra vores, i en fattig og afsides del af Peru. 
 tilbage til foredraget om Peru - klik her


Er du interesseret kan du læse mere om Amazonflodens udspring her:
http://politiken.dk/videnskab/article326041.ece
http://www.extremescience.com/AmazonRiver.htm
http://www.projectamazonas.com/subpages/learningcenter/History%20of%20Exploration.htm